BAKLAVA SA PISTAĆIMA

BAKLAVA SA PISTAĆIMA

Ili divit baklava, kako je još zovu u Bosni.. Ovog ljeta sam iz Grčke pored nezaobilaznog maslinovog ulja donijela dosta jestivih “suvenira”, među njima i neslane, očišćene i sirove pistaće. Ovo posljednje ja kod nas nisam do sada nigde našla u prodaji, a odavno mi je merak da napravim baklavu sa pistaćima. Izabrala sam ovu okruglu i malo nagužvanu, u Turskoj je zovu fistikli burma baklava. Očas posla se smota, lijepo izgleda, a sa pistaćima je fantastičnog ukusa..
Sastojci

300 gr tankih kora za baklavu
200 gr pistaća (očišćenih, neslanih)
100 gr putera
1 kašika ulja
za sirup (preliv/agdu):
350 gr šećera
350 gr vode
1/2 limuna sok

Priprema

1.

Raširiti kore, pa jednu premazati ohlađenim puterom rastopljenim sa malo ulja. Preko staviti drugu i premazati 2/3 površine, a na ostatak staviti 2-3 kašike mljevenih pistaća.

Pomoću tanjeg drvenog stapa (ili debele igle za pletenje) urolati nadjevenu koru po dužini, pa je sa obje ruke naborati tako što krajeve treba gurnuti prema sredini da se kora zgužva i napravi “harmonika”.
2.

Dobijenu baklavu guranjem skinuti sa štapa (igle) direktno u podmazan pleh 28x20cm (moje kore su bile malo deblje, pa se nisu baš lijepo gužvale). Nastaviti sa rolanjem i ređanjem dok se ne utroše sastojci. Složenu baklavu isjeći oštrim nožem na željene parćiće i premazati je preostalim puterom. Peći 10 minuta na 180°C, smanjiti na 160°C i peći još 20 minuta dok ne dobije lijepu zlatnu boju.
3.

Dok se baklava peče u manju šerpu sipati šećer i preliti ga vodom. Staviti da provri i kuhati na jakoj vatri 15 minuta. Dodati sok od limuna. Vruću baklavu pažljivo preliti vrelim sirupom.

Ohlađenu baklavu ukrasiti mljevenim pistaćima i poslužiti.

Izvor:coolinarika.com

Share

autor