Hrana koja će vas zasititi tokom mršavljenja

Hrana koja će vas zasititi tokom mršavljenja

Ako brinete o svom zdravlju i kvaliteti namirnica koje unosite u svoje tijelo, sljedeći popis zdravih namirnica svakako biste trebali uvrstiti na jelovnik. Ukoliko ste na dijeti ili tek planirate smanjiti broj nakupljenih suvišnih kilograma, ove namirnice bit će vam dobar saveznik u ispunjenju vašeg cilja koji je itekako ostvariv!
Jaja

Znanstvenici su brojnim istraživanjima potvrdili da su jaja odlična namirnica za skidanje suvišnih kilograma koja vas može napuniti energijom.

Jaja su puna proteina i sadrže svih devet nužnih aminokiselina, koje pak djeluju na otpuštanje hormona odgovornih za sprječavanje osjećaja gladi. Osim što su bogata hranjivim tvarima, također održavaju šećer u krvi uravnoteženim. Ako ih jedete, nemojte odbaciti žumanjak jer se polovica proteina nalazi upravo u njemu. Naravno, ako ste na dijeti pobrinite se da to budu jaja koja su kuhana ili pečena bez masti.
Avokado

Avokado je bogat mononezasićenim mastima i vlaknima koja pružaju osjećaj sitosti. Vlakna vežu vodu na sebe i smanjuju opasnost od prejedanja. Brojna istraživanja potvrđuju da avokado topi masnoću. Prema studiji objavljenoj u Nutrition Journalu, konzumiranje pola avokada u vrijeme ručka može obuzdati apetit i spriječiti poslijepodnevno uzimanje nezdravih obroka.

Prosječan avokado sadrži oko 2% proteina. Iako ovo zvuči nisko, to je ipak prilično visok postotak za voće, pa se avokado često koristi kao zamjena za meso u vegetarijanskim receptima. Njegov sadržaj proteina možda je visok za voće, ali u usporedbi s drugim voćem, postotak šećera koji sadrži je vrlo nizak. Avokado prosječne veličine sadrži manje od 0,5 g šećera.
Zobene pahuljice

Drevna legenda tvrdi da je za stoljetnu snagu i zdravlje Škota odgovorna zob, odnosno zobene pahuljice. Prave zobene pahuljice, a ne “instantne”, jedan su od najzdravijih ugljikohidrata koji će vas dugo držati sitima zbog njihovog visokog sadržaja vlakana. One sadrže nizak postotak masnoće i utječu na snižavanje kolesterola, a po količini proteina zob je najhranjivija žitarica. Zbog obilja minerala i vlakana krasi ih i mnoštvo ljekovitih odlika.

Zobene pahuljice možete jesti za doručak ili međuobrok i tako si osigurati brz, hranjiv i zasitan obrok koji neće naštetiti vašoj liniji.
Jabuke

Poznato je da je vrlo važno u svoju prehranu uvrstiti svježe voće. Ukoliko pazite na liniju, odlučite se za povoljno i uvijek dostupno voće – jabuku, koja je idealan odabir zbog malog broja kalorija i ugljikohidrata koje sadrži.

Jabuke sadrže pektin i vlakna koja suzbijaju apetit i igraju ulogu u stabilizaciji razine šećera u krvi. Štoviše, vlakna sprječavaju asimilaciju masti u organizmu. Djelujući kao antioksidans, jabuke sprječavaju poremećaje u metabolizmu kao što su visoki tlak i povišen kolesterol. Jedan sastojak kore jabuke je urzolična kiselina, koja se, na osnovu nedavnih istraživanja, povezuje sa smanjenim rizikom od debljine.
Losos

Losos je jedna od najzdravijih riba. Samo 100 g lososa sadrži 200 kalorija i 20 g proteina, što je dovoljno da se stvori dugotrajan osjećaj sitosti. Konzumacijom lososa učinit ćete dobro i za svoje kosti, mišiće i zglobove, ubrzati metabolizam i pridonijeti proizvodnji kolagena u koži koji će joj pružiti mladoliki izgled.

Istraživanja pokazuju da konzumacija lososa doprinosi zdravlju i duljem životu. Ova poznata riba specifične ružičaste boje sadrži malu količinu žive, stoga se može jesti i više puta tjedno. Dobra je vijest da je losos dostupan tijekom cijele godine u smrznutom obliku. Njegovo meso može se konzumirati svježe, na pari, pečeno, kuhano i dimljeno.

Share

admin