PITA OD TREŠANJA

PITA OD TREŠANJA

 

Trešnje potiču proizvodnju hormona melatonina što pozitivno djeluje na kvalitetan san. Trešnje zbog visoke količine minerala bora doprinose zdravlju kostiju, a preporučljivo ih je konzumirati i u slučaju artritisa ili gihta.

S trešnjama se ne morate brinuti za liniju jer jedna trešnja ima svega 4 kalorije, a obiluju proteinima i antioksidansima kojima djeluju protiv slobodnih radikala, te usporavaju starenje.

Punjenje od trešanja

6 šalica trešanja
1 ½ šalica šećera
Prstohvat soli
1 žica margarina
Očišćene trešnje pomiješajte sa šećerom i soli, te u posudi na umjerenoj vatri kuhajte dvadeset minuta.

Sastojci za koru

2 ¼ šalice glatkog brašna
pola žličice soli
¾ šalice biljne masnoće
4-6 žlica vode
U velikoj posudi pomiješajte brašno i sol. Razmrvite biljnu masnoću i dodajte u smjesu. Dodajte vodu žlicu po žlicu dok tijesto ne postane dovoljno vlažno da se drži skupa. Upamtite da što manje vode dodate, tijesto će biti prhkije.

Tijesto oblikujte u dvije kugle, jedna malo veća od druge, te zamotajte plastičnom folijom i stavite u hladnjak na pola sata.

Na lagano pobrašnjenoj površini s pobrašnjenim valjkom izvaljate veći komad tijesta u obliku diska kako biste njime prekrili dno posude u kojoj ćete peći kolač. Tijesto neka prekrije dno i prelazi preko ruba posude.

Da biste lakše prenijeli izvaljano tijesto u posudu, poslužite se valjkom preko kojeg tijesto prebacite. Na tijesto stavite punjenje od trešanja i povrh te smjese nadrobite na komadiće žlicu margarina.

Preostali manji dio tijesta također izvaljajte u obliku diska i prekrijte njime pitu. Preostalo tijesto koje visi preko ruba pažljivo odrežite nožem tako da ostane samo dva centimetra tijesta koje zatim zavrnite unutra u posudu. Gornji sloj tijesta zarežite nožem na više mjesta duljine 2 centimetra. To će dopustiti pari da izađe tijekom pečenja, a i ukrasit će pitu.

Prije nego stavite u pećnicu, poprskajte pitu vodom i lagano posipajte šećerom.

Pitu stavite u zagrijanu pećnicu i pecite sat i 20 minuta na 190 stupnjeva. Nakon pečenja ostavite da se hladi sat vremena da punjenje ne bi previše curilo prilikom serviranja. Pitu možete poslužiti uz tučeno slatko vrhnje ili sladoled

https://www.zdravikutak.com

Share

autor